L'entitat

Història i patrimoni

HISTÒRIA
En el segle XI ja es té constància del poble de Rocallaura, els drets senyorials del qual passen en mans de diversos senyors, com els Cervera, els Torroja o els Palau fins al segle XIV, fins a ostentar-los el Monestir de Vallbona. En l’època medieval, Rocallaura comptava amb una vila fortificada amb el castell com a centre neuràlgic amb quatre portals exteriors i dos d’interiors, que a poc a poc deixaren pas a l’obertura de nous ravals a causa de l’evolució demogràfica de l’indret, que passà per alguns alts i baixos però que a principis del segle XX arribà a tenir més de 400 habitants. Després de diverses annexions i separacions de Vallbona, des del 2003 compta amb una entitat municipal descentralitzada.

LA POBLACIÓ I LA SITUACIÓ
El nucli de Rocallaura es troba situat a 649 metres d’altitud, en un turó des d’on es divisa el magnífic paisatge de la Serra del Tallat i de la riera del Maldanell, al sud de la comarca de l’Urgell, i és la població que es troba just al límit de la província de Lleida amb la de Tarragona.
El paisatge que l’envolta combina turons d’un verd intens formats per boscos frondosos, alguns cims dels quals estan coronats per aerogeneradors del parc eòlic, i valls i planúries compostes de camps de cereal, emmarcades moltes d’elles per marges i cabanes de pedra seca.
L’aigua és un element que fa especial la zona ja que hi ha algunes fonts d’on emana una aigua mineromedicinal única molt rica en liti i estronci, especialment recomanada per afeccions renals, avui dia comercialitzada i emprada en l’activitat balneària de l’indret.
És indiscutible la bellesa del poble per la cura de cadascun dels seus racons i per la particular fisonomia al voltant de l’església, des de la qual duu per carrerons on es pot veure la presència de molta pedra i des d’on es poden contemplar meravelloses vistes arreu.

BIBLIOGRAFIA

BERGADÁ Y SOLÁ, Ramon (1906): La Virgen del Tallat patrona de Segarra. Memoria histórica-descriptiva de la imagen y santuario de Nuestra Señora del Tallat y origen de la devoción a la misma. Lleida, Imprenta Mariana.

ESQUÉ MONTSENY, Manuel (1971): La Mare de Déu del Tallat. Breu resum monogràfic d'aquest santuari. Lleida, IEI.

MOIX BERGADÀ, Montserrat; BERGADÀ SANS, Francesca; MOIX BERGADÀ, Anna; MOIX BERGADÀ, Assumpció (2008): Rocallaura. Rocallaura.

SANS I TRAVÉ, Josep Maria (1986): Història del Tallat. Lleida, Virgili & Pagès.

VILASECA,Salvador (1953): Un sepulcro prehistórico en Rocallaura y otros hallazgos, separata a Zephyrus, núm. IV.